Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní voda - Salza, Rakousko

11. 8. 2012

Začákem července jsme s našimi přáteli využili volného prodlouženého víkendu a úspěšně několikrát sešoupali spodní úsek Rakouské řeky Salzy.

Stav vody spíše nižší, žádná extra divočina. Jelo se na nafukovacích Barakách, část z nás druhý den prostřídala bubliny za kajaky. Díky menšímu stavu vody jsme to v pohodě dali i s těmi nejmenšími dětmi (nejmladší účastník 2,8 roku, ale pozor, neznamená to rozhodně, že jest to voda lehká, a nikoliv nebezpečná, před splutím je rozhodně vhodné zvážit své schopnosti a s malými dětmi jest to voda jen za rozumného stavu, s odpovídajícím vybavením a pro zkušenější vodáky).

První den z Wildalpenu na začátek soutěsky, druhý den stejný úsek ukončený o pár kiláků dříve u soutoku s Lassingem (Lassing tentokrát vodu neměl, takže smůla...).

Nebyl by to úplný vodácký zážitek ze Salzy, kdybychom také nedali "mokré schody" na spodním úseku Hinterwildalpenbachu. Těchto více jak 60 stupňů výšky od 30 cm do cca 2 m, naskládaných v úzkém korytě potoka na cca 800m dlouhém úseku, je přímo ideálním terénem pro každého, kdo touží zdokonalit Boofování. Jeli jsme to tentokrát po dešti, celkem bylo asi více vody, protože nás to dost potrápilo. Voda měla tah, oddech mezi stupni žádný, vracáků vhodných k odpočinku pomálu a téměř pod každým stupněm válec který nemilostrdně trestal každou chybu. V podstatě každý stupeń - i ty malé - bylo nutné bezchybně Boofnout a ihned vyjet z dosahu válce a pokračovat do dalšího stupně. Honzík tentokrát vzdal cca ve třetině po velkém boji se záludným křovím pod cca 1,5m vysokým skokem. Křoví nakonec zvítězilo a tak se nám do ledové vody "narodila" další bojová krysička. Fakt je, že voda měla ten den sílu a byla to taková vyčerpávající kontinuelní pračka. Dojížděl jsem sám za nadšených ovací přihlížejících diváků.

V sobotu jsme dali schody znovu, již ze méně vody. Jenom ve dvou, ostatní potenciální kajakáře se nám nepovedlo přesvědčit, že již to bude pohoda. A opravdu byla. Tentokrát pohodovka výhledovka, sice sešup, ale oproti předchozímu sjezdu tentokrát téměř zadarmo. Fotky ze schodů letos nejsou - snad příště ukecáme nějakého fotografa... Koho zajímá charakter sjížděného úseku, tak fotky z minulé akce jsou zde.

V sobotu večer přišel super slejvák, ale i tak jsme pokecali a den náležitě oslavili pod narychlo postavenou plachtou s plnými žejdlíky dobrého moku (díky Přemku, dobrá Metaxa).

V neděli jsme ještě dali spodní část i se soutěskou - marně jsme při tom hledali ta těžší místa, která jsme si pamatovali z minulého roku. Asi bylo při minulé akci opravdu o dost více vody než při té letošní.

Salza suma sumárum: beze ztráty kytičky pro všechny zúčastněné. Díky všem za príma akci v dobré společnosti a již se těším na další akci - je to v plánu v Září. Sice již bude chladněji, ale to nás jen posílí...

Pár fotek je v albu dole a všechny fotky z akce můžete omrknout ZDE.

 

Náhledy fotografií ze složky Salza, Rakousko - červenec 2012

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: diskuse

(Viktorie, 17. 3. 2013 18:52)

Buďte zdrávi. Všichni mluví o tom, že se objevila nová možnost, jak vydělávat z domova, skvělá i pro maturanty.. Už od začátku ledna si takto sama přivydělávám a je to až neuvěřitelné. Do práce chodit sice nepřestanu, nicméně když to jde, tak toho využívám na maximum. Píše o tom na www.CervenaCerna.cz