Jdi na obsah Jdi na menu
 


Report o humanitární sbírce - část materiálu jela do Afriky

9. 9. 2011

Opožděně ale přece:

především děkujeme všem dobrým a ochotným lidem, kteří nezištně věnovali svůj volný čas a pomohli při organizaci humanitární sbírky starého šatstva, léčiv a dalších věcí, jejichž veliká část již v červenci dorazila do místa určení na Africkém kontinentu.

Děkujeme také všem, kteří si dali tu práci a darovali na sbírku šatstvo, léky, hračky pro děti, sušené mléko a jiné věci, jejichž význam v cílové destinaci leckdy posouvá hranici mezi životem a smrtí.

Co se s těmi sebranými věcmi dělo? Se všemi z celé republiky to bylo tak nějak podobné a konkrétně s těmi, co šly z Krhanic a okolí to bylo tak:

Nejprve putovaly různými kanály do provizorního meziskladu kousek za Prahou. Tam je parta ochotných lidiček přebrala, roztřídila, znovu zabalila tak, aby bylo možné je naložit do přepravních kontejnerů pro transport. To třídění zabralo několik odpolední a byla to zábava vpravdě "záživná". Dále bylo třeba vyřídit jistou dávku papírování, aby byly dodrženy mezinárodní předpisy pro dopravu, aby se deklarovalo, že zásilka neobsahuje zakázané věci - třeba zbraně, drogy nebo alkohol, aby byla zvýšena šance, že celá zásilka dorazí do cílového místa bez toho, že jí cestou někdo vykrade či zkonfiskuje pro vlastní prospěch - jak je v rozvojových zemích Afriky obvyklé.

Celá zásilka byla nakonec vypravena do Tanzánie a 29.června jí následovala skupinka dobrovolníků, jejichž úkolem bylo kromě distribuce především zajištění lékařské pomoci ale také jiné úkoly.

Uvědomte si, že: napsání toho popisu mi zabralo sotva minutu a nestálo mne to mnoho energie. Ovšem kolik úsilí a hodin práce strávené tříděním a balením, kolik dopisování, mejlování, papírování a telefonování se skrývá za tímto stručným popisem - to si zkuste představit sami. Každopádně klobouk dolů před tím úsilím všech, ale zejména před úsilím Katky - hlavní organizátorky "našeho sběrného kanálu sbírky". No a ani to se nedá srovnávat s mírou úsilí a rizika podstoupených těmi, kteří se angažují přímo v terénu. O globálním vlivu a smyslu tohoto úsilí můžeme zde v civilizaci debatovat klidně donekonečna, ale v Tanzánii se povedlo zachránit životy. A to je třeba vyzdvihnout!

Více o tom zde na našem webu psát nebudu, pokud Vás to zaujalo, přesuńte se na webové stránky humanitární organizace International Humanity, kde jsou informace a zážitky popisované přímo lidmi, kteří tam byli, tedy doslova z první ruky.  Je to neveselé, ale poučné čtení.

Ještě jednou děkujeme všem, kdo pomohli.

 Zapsal: Mirek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář