Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čistá řeka Sázava

8. 4. 2010

Chodíme kolem ní, plavíme se po jejích vlídných vodách, chodíme k ní na ryby...

Ano, řeč je o "naší" řece, o řece Sázavě.

...a jak tak o tom přemýšlíme, rozhodně by nás nenapadlo do jejích vod nebo na břeh odhodit papír od sušenek, prázdnou PET-lahev od limonády, starou pneumatiku nebo jiný odpad. Ano my o tom občas přemýšlíme. Ale bohužel, jsou i tací, jejichž myšlení se vyznačuje takovou zvláštností, totiž, že částečně, nebo zcela chybí. Tedy pokud nechceme dotyčné nařknout z bezcitného, lhostejného, nebo dokonce arogantního chování. A to opravdu nechceme - i když takoví mají oproti prvním zmíněným alespoň malou výhodu : "dá se to léčit".

Také chodíte kolem řeky? Také k ní chodíte rybařit? Nebo si rádi půjčíte loď a dáte "vodu"? A také Vás ten svinčík nenechává chladnými? Pak tedy nezůstávejte k chování ostatních lhostejní a v mezích slušnosti je zkuste upozornit, že jsou i vhodnější způsoby, jak se zbavit odpadu.

A pokud o víkendu, resp. v pátek 16.4. nebo v sobotu 17.4. vyšetříte trošku času, můžete přijít pomoci vyčistit říční břehy od naplaveného a turisty a chataři naházeného nepořádku. Akci pořádá obecně prospěšná společnost POSÁZAVÍ a občanské sdružení OSANN se v tom též skromně v rámci možností angažuje. Více informací o akci a o tom, kde a komu se přihlásit, najdetezde, a zde.

V pátek úklidovou akci v Krhanicích organizuje obecní úřad Krhanice ve spolupráci se Školou (ano, děti též pomohou...). Takže na pátek v případě zájmu kontaktujte Obecní úřad.

V sobotu pak v našem (pátém) úseku proběhne "oficielní" čištění. Pomoci můžete ze břehu, pokud ovládáte kanoi, tak můžete být co platní i z vody. Pokud chcete pomoci,  nahlašte se organizátorovi- paní Barboře čmelíkové, kontakt najdete zde. V sobotu se začíná v Krhanicích v 9:00 hodin.

A pokud prostě čas nenajdete - vůbec to nevadí. Ale zkuste vyšetřit alespoň půlhodinku a poohlédnout se po nepořádku alespoň ve svém nejbližším okolí. Vždyť nepotřebujeme Lišky a Bursíky, abychom ve své obci mohli žít kultivovaně. Vaše děti Vám za to v budoucnu poděkují...

zapsal: Mirek