Jdi na obsah Jdi na menu
 


Seriál "Divoká voda v Čechách" - nultý díl

10. 2. 2012

Je už polovina února a pro většinu exotů z vodáckého národa je tím pádem zima už moc dlouhá... 

Touto dobou totiž vodáci většinou zhusta trpí abstinenčními příznaky z nedostatku tekutiny. Vodák s absťákem se pozná na první pohled. Jakoby náhodou vezme rodinku už podruhé na procházku k blízkému zamrzlému říčnímu jezu, do diáře si píše datumy vypouštění přehrad a jiných vodáckých chuťovek, ve stále častějších intervalech kontroluje, zda na neoprénu nepřibyla díra od myší, leští dno lodi a na videu si pořád dokola pouští motivační videa z loňska, předloňska, tuzemska i tamzemska a především z o tři třídy vyšších vodáckých levelů.

Při cestě na sjezdovku vyhlíží kdejakou vodní stružku z tajícího sněhu a poučuje své ratolesti, případně manželku, že "být to jen o trošku více vody, dalo by se to jet zprava" a v hlavě mu pomalu a jistě klíčí plán první jarní expedice na vodu některého z překrásných Českých potoků, jejichž říční břehy bývají v době první jarní ochutnávky zhusta lemované bohatou sněhovou peřinou - jak se ostatně sluší na začátek března.

No a pokud byla zima k vodákovi milosrdná - to jest na horách že napadlo spóóusty sněhu a vody bude tedy dost, pak má vodák opravdu z čeho vybírat. Při výběru si vodák v paměti přehrává své loňské krysy a fantazie pracuje na plné pecky. Při představě, jaký mazec, nářez, hukot, nebo kovárna se skrývá v názvech některých Českých potoků či řek, se vodákovi po zádech rozlézá příjemné mravenčení, jež je neklamnou předzvěstí nefalšovaných zážitků pravého vodákova štěstí.

Nejprve třeba nějakou tu Sázavu - z Týnce, nebo třeba Stvořidla - když bude dost vody - to jen na smočení pádla, aby vodák zkusil, jestli na něj řeka nezapoměla. A pak už hurá do hor - třeba Krkonoše, nebo Jizerky - tam se skrývá v zasněžených lesích vodákova touha příštích dnů.

Abych alespoń částečně zmírnil abstinenční příznaky vodáckých čtenářů, kteří zabrousí na naše stránky, napíšu sem během pár příštích týdnů  několik tipů na oblíbené vodácké terény našich jarních hor.

Za pár dnů tu tedy bude na tebe čekat pár zajímavých vět a postřehů z první i druhé ruky, o první z oblíbených jarních řek - říčce Smědá.

Abych tě patřičně pozitivně naladil, tak zatím alespoň smrákni jedno celkem pěkné video z této říčky - na You-Tube.

Zapsal: Mirek

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář